HEC LEEMANS

Hec Leemans
Van op een jonge leeftijd was hij al actief bezig met strips. Vanaf z'n tiende werkte hij reeds zijn ideeŽn uit en tekende in alle mogelijke stijlen. Zijn grafische opleiding kreeg hij aan de Dendermondse Academie voor Schone Kunsten. Dit was de plaats waar hij Sylvain Polfliet leerde kennen. Polfliet liep met ideeŽn rond om een strip te maken, hij kreeg hem echter niet afgewerkt. Samen met Hec Leemans, die hem hielp met scenario en decors, kon hij zijn gedachten vorm geven in de spionageverhalen Brian Howell.

Vanaf 1969 was Hec Leemans bezig met een eigen, nieuw idee. Hij maakte een aantal gagplaten rond Circus Maximus. Deze serie verscheen eerst in het Nederlandse stripblad Eppo (1977), later ook nog in Robbedoes (1984). Het grootste succes kwam er bij het ontstaan van Bakelandt. Bakelandt is tot stand gekomen door samenwerking met scenarist DaniŽl Jansens. Op 20 oktober 1975 startte de reeks in Het Laatste Nieuws en De Nieuwe Gazet. Na het overlijden van DaniŽl Jansens zette Hec Leemans de reeks alleen voort. Hij nam zowel het scenario als het tekenen voor zijn rekening. Hec Leemans wou zich niet beperken tot de reeks Bakelandt alleen. In 1990 startte hij dan ook 2 nieuwe reeksen. Dit waren de strip Nino, getekend door Dirk Stallaert en de strip Kowalsky.
Er kwam alweer vernieuwing in 1997. Hec Leemans maakte een stripreeks met de figuren van de TV1-reeks De Kampioenen. Met deze strip sprak hij een grotere groep mensen aan, de strip werd dan ook een succes. In 2011 begon Hec Leemans aan het scenario voor een Kampioenenfilm, in samenwerking met Johan Gevers, Bart Cooreman en An Swartenbroekx. De film kwam eind 2013 in de zalen en trok 750.000 toeschouwers.
Voor 2015 staat een nieuwe film op stapel. De opnamen beginnen in mei en lopen tot juni. 

De voorbereidingen voor de film zijn intussen al flink gevorderd. Op 6 februari 2015 riep Jan Verheyen, de regisseur, de hele ploeg bijeen voor de eerste lezing van het scenario.
Dit betekent dat de productie nu echt van start is gegaan. Het worden spannende maanden en weken...

Meer info op Wikipedia WikiΔ