KEIZER KAREL

Het verhaal
De Laatste BourgondiŽr

Naar aanleiding van de vijfhonderdste verjaardag van de geboorte van Karel de Grote (Keizer Karel) heeft tekenaar/scenarist Hec Leeman een historisch-realistische strip gemaakt rond de gevierde ťn controversiŽle vorst. Het was een zwaar en lijvig, maar uiterst boeiend onderwerp, vertelde Leemans daarover in een eerder interview. Stapels boeken, gidsen, gespecialiseerde prentenboeken over oorlogskostuums en dergelijke meer vormden de schier eindeloze documentatie voor deze strip. Het is dan ook verwonderlijk dat Keizer Karels 58 levensjaren netjes samengebundeld zijn in 46 pagina's. Bovendien was het feit dat Keizer Karel maar enkele jaren in Gent vertoefde een bijkomende moeilijkheid voor de auteur. Daarom voerde hij een verhaaltechnisch trucje uit in de vorm van het personage Blonde Lotte. Met haar beleefde onze Keizer zijn eerste seksuele uitspattingen.
 
Zowel de tekeningen als het verhaal verschilt in grote mate met al het voorgaande werk dat Leemans tot nu toe heeft afgeleverd. Hij slaagt dan ook met glans in zijn opdracht om een verhaal te maken dat zoveel mogelijk klopt met de werkelijkheid. In die zin doet het verhaal denken aan De Leeuw van Vlaanderen van wijlen Bob De Moor. Een vergelijking die de auteur wat onterecht vindt, al geeft hij wel toe dat de tekeningen - met name de gevechtsscŤnes - en de goedgevulde tekstballonnen aan de vergelijking beantwoorden.
 
Ondanks de soms vrij drukke tekeningen is het een vlot leesbaar verhaal waardoor Leemans nog maar eens een ferme pluim op zijn hoed mag steken. Hij bewijst eens te meer dat hij een zeer veelzijdig tekenaar en scenarist is. Voor wie houdt van een goed gedocumenteerd, historisch verhaal is dit dan ook een sterke aanrader.

OK
Δ